Co-creation of fabrics saving water & CO2
ReBlend heeft als doel het bewustzijn over de ecologische impact van textiel te vergroten en te inspireren en te ondersteunen tot het gebruik van gerecyclede en recyclebare grondstoffen.
Enschede Textielstad heeft als doelstelling zo lokaal mogelijk te produceren en merken die al bezig zijn met verduurzaming en/of reshoring op een laagdrempelige manier te voorzien van kwalitatieve stoffen.
In co-creatie hebben we zes stoffen ontwikkeld voor mode, kleding & accessoires. ReBlend kennis en netwerk voor ontwikkeling van garen van niet meer draagbaar Nederlands textiel dat gered is van verbranding, gesponnen tot nieuw garen in Spanje gecombineerd met het lokaal weven door Enschede Textielstad wordt nieuw hoogwaardig textiel met een minimale ecologische impact.
Een stof kan op bestelling worden geweven, al vanaf kleine hoeveelheden. Neem contact op met Enschede Textielstad voor meer informatie.
Kenmerken
Samenstelling
Ketting virgin wol of katoen (ongeveer 20% van het gewicht). Inslag ReBlend upcycled katoen (ongeveer 80% van het stofgewicht).
80% gerecycled, volledig recyclebaar katoen. 20% scheerwol of katoen.
Te gebruiken voor tassen en jassen. De gladdere visgraatstof kan worden gebruikt voor werkkleding, vesten en pakken.
Milieubesparing per kilogram ReBlend-garen:
9.730 l minder waterverbruik
0.17 kg minder bodemverzuring
13,8 kg minder CO2-uitstoot
0,005 kg minder watervervuiling
23,83 MJ minder energieverbruik
9,66 m2 minder landgebruik
Herkomst en certificering
Geproduceerd in West-Europa; het garen wordt gesponnen in Spanje. De stof wordt in Nederland geweven bij Enschede Textielstad.
Certificeringen
Het ReBlend-garen is gecertificeerd GRS, global compact, Oeko-tex 100 en voldoet aan de C2C-bronscriteria (gebaseerd op daadwerkelijke tests, EPEA NL voor criteria en getest door de Duitse TÜV. Kopie van testrapport beschikbaar).
Impact
Een circulair alternatief in de strijd tegen waterstress en klimaatverandering
Toenemende waterschaarste is een van de belangrijkste uitdagingen voor duurzame ontwikkeling. De zoetwatervoorraden slinken in een alarmerend tempo. Twee derde van de wereldbevolking zou tegen 2025 in waterarme landen kunnen leven als het huidige consumptiepatroon wordt voortgezet.
De textielsector is een industrie die veel ‘verborgen’ water verbruikt. Circulair textiel, regeneratief en gemaakt van gerecyclede materialen, heeft slechts een fractie van de natuurlijke hulpbronnen nodig in vergelijking met nieuwe materialen. Ze zijn cruciaal voor het welzijn van de aarde en de volgende generaties.