De Nederlandse zorgsector is verantwoordelijk voor bijna zeven procent van de nationale uitstoot aan broeikasgassen; waarvan een substantieel deel door zorgkleding. Jaarlijks verbruikt de zorgsector in Nederland ongeveer 15 miljoen plastic wegwerpjassen. Met een vergrijzingsgolf voor de deur en een uitdijend zorgaanbod, groeit de noodzaak voor verduurzaming van de zorgsector. Het terugdringen van grondstofgebruiken restafval, waaronder de uitstoot van microverontreinigingen in de zorg is dan ook één van de speerpunten in de Green Deal Duurzame Zorg.
Vervanging van 5 miljoen wegwerpjassen door 50.000 herbruikbare jassen betekent een besparing van 1,65 kilo ton CO2 eq naast gebruikerscomfort en ontwikkeling van lokale banen.
Dit is de doelstelling waarmee Amsterdamse zorginstellingen in 2020 aan de slag zijn gegaan; het resultaat is een onderzoeksproject om de zorgafvalberg te lijf gaan met herbruikbare isolatiejassen. De succesvolle proef resulteert in meer draagcomfort, minder verspilling van materialen, lokale werkgelegenheid en schonere productie.
De betrokken zorginstellingen werken inmiddels met 2.500 circulaire isolatiejassen, die naar verwachting 80 keer of meer kunnen worden gewassen en hergebruikt, om vervolgens via een ‘closed loop recycle’-methode terug in de textielketen terecht te komen.
De jassen worden gemaakt in samenwerking met alle noodzakelijke partners uit de keten: professionals uit de zorg, textiel producenten, logistieke experts, reinigingsindustrie en strategiedeskundigen. Door samenwerking wordt bewaakt dat de isolatiejassen worden ontworpen om aan de veiligheids- en comfort-eisen van zorgpersoneel en de eisen van onze planeet te voldoen.
Met dit project willen we laten zien dat het mogelijk is een commercieel interessante isolatiejas te produceren die voldoet aan duurzame uitgangspunten. De innovatie vindt plaats in holistische aanpak en voorkomt ontwerp voor de laagste prijs. Zo zorgen wij niet alleen voor de juiste productie en gebruik van de jassen, maar ook voor het juiste proces om de versleten jassen weer terug te nemen. De kracht van onze aanpak zit in de samenwerking met de verschillende innovatieve ketenpartijen die ieder vanuit hun eigen expertise deelnemen.
Maatschapplijke Business Case
ReBlend heeft Social Finance NL gevraagd de maatschappelijke business case van circulaire isolatiejassen op te stellen, zodat gekwantificeerd kan worden wat de maatschappelijke baten van de circulaire jassen zijn. De analyse van de business case bestaat uit twee onderdelen. Eerst is een kwalitatieve analyse van de kansen en uitdagingen voor implementatie van circulaire isolatiejassen uitgevoerd, op basis van interviews met de belangrijkste stakeholders. Vervolgens is een kwantitatieve analyse uitgevoerd op basis van de belangrijkste stappen van de levenscyclus van een circulaire isolatiejas: productie, gebruik, wassen en afvoer. Hierbij is zowel naar de financiële kosten gekeken als naar de maatschappelijke kosten en baten.
Resultaat
Om inzicht te krijgen in de maatschappelijke business case van de circulaire jassen, zijn de totale kosten (financieel en maatschappelijk) per gebruik vergeleken met de totale kosten per gebruik van de wegwerp jassen. Wanneer de circulaire isolatiejassen op grotere schaal geïmplementeerd kunnen worden, zien we dat de circulaire jas maar €0,02 duurder is dan de wegwerpjas. Wanneer in de pilot blijkt dat de circulaire jas 100 keer gewassen kan worden, i.p.v. de 80 keer waarmee in de business case gerekend is, worden de circulaire jassen zelfs €0,08 goedkoper dan de wegwerpjassen.
Daarnaast leveren de herbruikbare jassen, in tegenstelling tot de wegwerpjassen, de maatschappij baten op. Zo is de prijs van een wegwerpjas ongeveer gelijk aan die van een croissant, maar geeft deze wel 40 cent maatschappelijke kosten door CO2 uitstoot en energieverbruik. De prijs van de herbruikbare jas ligt hoger, maar brengt 17 cent aan maatschappelijke baten door het ontstaan van lokale banen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Interesse?
We zijn bezig met een plan voor opschaling en zoeken partners in de verschillende stappen in de keten. Mail naar info@reblend.nl voor vragen of contact!
Katoenen ziekenhuiskleding moet duurzaam alternatief vormen voor wegwerpjassen in vervuilende zorgsector; Link naar Artikel Parool 15 aug 2023
Foto: productie op locatie Makers Unite
Overige berichtgeving:
Ziekenhuiskleding van katoen moet duurzaam alternatief worden voor zorginstellingen; artikel AT5
Voorbij wegwerp: Amsterdams consortium lanceert circulaire isolatiejas; artikel Zorgvisie