Wow! Een jurkje van versleten T-shirts en gerecycled plastic
De kledingindustrie staat bekend om haar allesbehalve duurzame productiemethoden. Denk aan de enorme hoeveelheden water voor de productie van katoen als ook de schadelijke pesticiden en insecticiden en gifstoffen waarmee kleding wordt geverfd en gebleekt. En uiteraard de moderne slavernij op veel productielocaties: het drama in kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh onderstreepte in 2013 dat de sweatshops, waartegen de Schone Kleren Campagne al ruim 25 jaar strijdt, nog altijd op volle toeren draaien.
Toch waait er een frisse bries door de sector. Steeds meer merken proberen te verduurzamen. Toch blijft dat vaak steken bij 20 tot 30 procent gerecycled materiaal, zegt Anita de Wit, oprichtster van circulair textielbedrijf ReBlend, dat garen heeft gesponnen uit volledig gerecycled materiaal. In samenwerking met Melanie Brown/ByBrown hebben zij een capsule collectie van gerecycled nederlands afval materiaal ontwikkeld.
2014- 2016
Impact. Iedere kg katoen die gered wordt van verbranding bespaard meer dan 9000 liter water en 14 kg CO2 uitstoot. Ook worden nieuwe, circulaire banen gecreëerd in de waardeketen.
Status. De collectie is naar de markt gebracht met een succesvolle Kickstarter campagne.
Whenyou look forfashion, you´re mainlyfocusedon the looks and howitfeels.
For me as a designer, ReBlend givesnewalternatives to create more sustainable fashion.