Iedereen op de wereld gebruikt textiel.
We kopen kleren, handdoeken, lakens, gestoffeerde meubelen, gordijnen en allerlei andere producten waar textiel in verwerkt is. Per persoon in Nederland gaat het om 14 kg textiel per jaar en na gebruik gooien we het als afval weg. Deze jaarlijkse afvalberg weegt, alleen al in Nederland, 240 kiloton, het gewicht van 40.000 olifanten. 65% daarvan is katoen, een prachtig organisch hoogwaardig product maar ook een product dat heel veel milieuschade veroorzaakt en met name de zoetwatervoorraden in grote delen van de wereld uitput.
De helft van al dit “post-consumer textiel” wordt als afval gestort of verbrandt. De rest wordt ingezameld. Van de ingezamelde textiel wordt een steeds kleiner deel als 2de handskleding verkocht, een deel wordt gebruikt voor laagwaardige toepassingen zoals isolatiemateriaal; de rest verdwijnt alsnog via vuilnisstortplaatsen in het milieu.
Onze visie is dat de productie van katoen en de milieuschade die daarbij ontstaat sterk vermindert kan worden door katoenafval te gaan hergebruiken als belangrijkste grondstof voor nieuwe textiel garens en stoffen. ReBlend is opgericht om aan het herbruikbare deel van textielafval (65%) nieuwe hoogwaardige bestemmingen te geven en zo de wereldwijde milieuschade te beperken die jaar in jaar uit veroorzaakt wordt door kleding en textiel gebruikt in Europa. In 2014 is het ReBlend team samen met een aantal keten partners begonnen met het uittesten van een hoogwaardige hergebruik mogelijkheid voor textielafval. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van ReBlend garens & stoffen, en een twintigtal co-creatie projecten in de textielketen waarbij ReBlend garens en stoffen de basis zijn voor nieuwe kleding en interieurtextiel toepassingen. Ondertussen kunnen wij met recht stellen dat ReBlend een bewezen concept is, en willen we verder werken aan onze ambitie om de circulaire textielmarkt te helpen ontwikkelen.